homepage

Tweede hypotheek & persoonlijke lening

Voor de verbouwing van uw huis kunt u een extra hypotheek of persoonlijke lening afsluiten. De rente die u betaalt is fiscaal aftrekbaar als u het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning.

Biezen Financiële Dienstverlening zoekt uit welke leenvorm het beste past bij uw verbouwingsplannen. Dat kan een tweede hypotheek of persoonlijke lening zijn.

Tweede hypotheek

Of een geldverstrekker u een tweede hypotheek wilt geven hangt af van de marktwaarde van uw woning na de verbouwing, de hoogte van uw inkomen en de reeds lopende hypotheeklasten. De tweede hypotheek moet na maximaal 30 jaar helemaal afgelost zijn. Het is dus een Annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek.

Voor een tweede hypotheek kunt u meestal alleen terecht bij uw huidige hypotheekverstrekker. U moet bovendien rekening houden met advieskosten, notaris- en taxatiekosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Het voordeel is dat de hypotheekrente vaak lager ligt dan bij een gewone lening. Het nadeel is dat de lening duurder uitvalt omdat er een lange looptijd is.

Persoonlijke lening

Of in aanmerking komt voor een persoonlijke lening hangt af van uw inkomen, uw woonlasten en eventueel andere financiële verplichtingen. Bij overlijden wordt (een gedeelte van) de lening vaak kwijtgescholden.

De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan van een tweede hypotheek. Maar u kunt de lening in korte tijd, bijvoorbeeld in vijf jaar, aflossen. Meestal betaalt u geen advieskosten of taxatie- en notariskosten. De rente over een persoonlijke lening is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Hiervoor moet u onder andere het aflossingsschema voorleggen aan de Belastingdienst.