homepage

Een nieuwe hypotheek

Het is belangrijk om voordat u op zoek gaat naar een huis, te weten of dit mogelijk is en in welke prijsklasse gezocht kan worden.

Biezen Financiële Dienstverlening helpt u graag bij de zaken waar u over na moet denken en beslissen, zoals:

  • Hypotheek
  • Bijkomende kosten
  • Aankoopmakelaar
  • Taxatie
  • Bouwkundige keuring
  • Rentevast periode

Samen gaan wij het adviesgesprek aan en komen we tot een hypotheek die helemaal aansluit bij uw persoonlijke situatie. Wij begeleiden u totdat de hypotheek is ondertekend bij de notaris. Maar ook daarna blijven we met u in contact om uw hypotheek up to date te houden.

Voordat u een huis zoekt, moet u weten hoeveel u kunt lenen. Op het internet kunt u verschillende rekenmodules vinden, echter daaraan kunt u geen rechten ontlenen.

Er zijn verschillende factoren waar u bij het bepalen van uw hypotheekbedrag rekening mee moet houden:

Inkomsten
De hypotheeklasten moet u met uw salaris kunnen betalen, ook op de langere termijn. Uw inkomen is dus bepalend voor de hoogte van het hypotheekbedrag. Ieder jaar stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de financieringslastpercentages vast: dit is het percentage van het bruto inkomen dat geldt als maximum bruto hypotheeklast. Indien uw inkomen nog flink zal stijgen, mag een geldverstrekker daar rekening mee houden.

Waarde van de woning
De maximale hypotheek mag niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de waarde van de woning. Als u een bestaand huis koopt, mocht in 2016 de maximale hypotheek 102 procent van de waarde van het huis bedragen. Dit percentage wordt ieder jaar minder:
102 % vanaf 1 januari 2016
101 % vanaf 1 januari 2017
100 % vanaf 1 januari 2018

Bij de aanschaf van een woning komen nog bijkomende kosten zoals notariskosten, makelaarskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies. Op dit moment kunt u deze bijkomende kosten nog voor een deel meefinancieren op de hypotheek, na 2018 kan dat niet meer. U moet ze dan zelf betalen.

Hypotheekrente
Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager de woonlasten. U kunt met een lage hypotheekrente daarom vaak een hogere hypotheek krijgen. U profiteert vaak van een gunstigere rente als u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheek Garantie.